Kiadásból származó bevétel

Dél-Spanyolország régióba igen sok turista érkezik, így a bérbeadható apartmanok kihasználtsága nagyon magas.

A nyaralók mellett évente mintegy 32 ezer!! golf játékos is érkezik pusztán a golfpályák miatt, így kínálkozik a lehetőség arra, hogy ezen látogatókat célozzuk meg a bérbeadással. A golfozók általában októbertől márciusig érdeklődnek a bérlés iránt, márciustól októberig pedig főként a nyaralni vágyók. A kihasználtságot tekintve 55-60%-kal kalkulálhatunk. Tapasztalatainkat az AirDNA adatszolgáltató is alátámasztja, amely az Airbnb szállásfoglaló portál adatait használja. Egyes újépítésű projektjeinknél, kiváló elhelyezkedésükből adódóan, a környékükön kevés a kiadásra kínált ingatlan, ezért az elérhető kiadási ár viszonylag magas: 120 euró/éj/apartman összeget kérhetünk el átlagosan.

A fentebb írtak alapján átlagosan évi 24 000 euró (~9,1 M Ft) bevételünk származhat a lakás bérbeadásából.

Várható értéknövekedés

Mindezek mellett, Costa del Sol-on rendkívül erős az ingatlanpiac. Egy építés alatt álló lakásnak a kulcsátadáskor már jelentősen nagyobb lesz az értéke, mint a vásárlás pillanatában volt, hiszen éves szinten kb. 7-8%-os értéknövekedés jellemző.

Ez azt jelenti, hogy egy általunk kínált 205 370 euró összegű ingatlan a birtokbavételkor akár 235 000 eurót is érhet. Ez közel 30 000 euró (~11,4 M) értéknövekedést jelent 2 év alatt.

Minden szempont mellett talán az egyik legfontosabb az, hogy az ingatlan egy “inflációálló” befektetés. Tehát, a pénzünk értékének csökkenésétől nem kell tartanunk, hiszen az értéknövekedésből, és a kiadásból is származhat bevételünk, ráadásul az euró a forintnál egy stabilabb deviza.

Kedvező hitelfeltételek

Bár az ember azt hinné, hogy Spanyolországban nem egyszerű hitelhez jutni magyar állampolgárként, valójában semmivel sem bonyolultabb, mint hazánkban.

A hitelkamatok mértéke a kezelési költséggel és az egyéb adminisztrációs költségekkel együtt 4,5% körül mozog (THM: 4,5%). Azonban, ha a banknak több szolgáltatását is igénybe vesszük (pl.: biztosítás, bankkártya, stb.), akkor ebből a díjból engedhetnek, és a kamat mértéke akár 2%-ra is lecsökkenhet (2023. márciusi adatok).

Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt jelenti, hogy ha pl.: 150 000 euró (~57 M Ft) összegű kölcsönt, 25 éves futamidővel szeretnénk felvenni, az havi kb. 650 euró (~247 000 Ft) törlesztőrészletet jelent, és a visszatörlesztés lejártával 74 millió Ft-ot fizettünk vissza.

Ehhez képest Magyarországon -bár a folyamatos hiteldrágulás megállt-, a korábbi 3-4% helyett átlagosan 9-10% THM-mel kell számolnunk. Ha 57 millió Ft összegű kölcsönt, 25 éves futamidővel szeretnénk felvenni, az havi kb. 480 000 Ft-os törlesztőrészletet jelent. A visszatörlesztés lejártával 140 millió Ft-ot fizettünk vissza.

Scroll to Top